NASI GORENG CINA


 BAHAN-BAHAN:


1- mangkuk nasi putih
1 – 2 sudu besar mentega
Minyak masak
3 – 4 ulas bawang putih – tumbuk
4 ulas bawang merah – hiris
Isi ayam – potong kecil
Udang secukupnya- takda pun takpa
1 sudu besar lada sulah – tumbuk
2 biji telur
Lobak merah – potong dadu
Cili padi – hiris
Sayur kubis – hiris panjang
Daun bawang – hiris halus

CARA MEMASAK:

1) Masukkan mentega ke dalam nasi dan kacau sehingga bergaul rata.

2)Panaskan minyak dan tumis bawang putih, diikuti dengan bawang merah. Kemudian masukkan ayam dan lobak merah.

3)Masukkan pula udang, cili padi dan lada sulah. Ketepikan semua bahan, tuangkan telur dan kacau rata sehingga telur betul betul masak. Jika nampak kering boleh tambah minyak.

4)Masukkan garam dan gula. Kemudian masukkan nasi yang telah digaul dengan mentega tadi. Kacau rata lagi.

5) Akhir sekali, masukkan sayur kubis dan daun bawang. Kacau rata dan biarkan sayur agak lembut, tutup api